Manil Suri "Višnu surm"


Manil Suri on Mumbais sündinud ja momendil Ameerika Ühendriikides elav 47 aastane matemaatik. Oma professoriameti kõrvalt Marylandi ülikoolis on ta kirjutanud romaani "Višnu surm", mis on pälvinud suurt rahvusvahelist tunnustust. Olgugi, et tegemist matemaatikukarjäärile väga pühendunud härrasmehega, plaanib ta siiski kunagi valmis saada veel kahe romaaniga ("The Birth of Brahma" ja "The Life of Shiva"), mis juba ilmunud teosega koos moodustaksid triloogia.

"Višnu surm" kirjeldab õhkkonda ühes tänapäeva Mumbai korterelamus, mille trepimademel heidab hinge meesterahvas nimega Višnu.

"Višnu surma" leidsin kunagi ammu Apollo raamatupoe ühest korvist, kus vedelevad segamini aetud kuhjas sellised viletsamad ja allahinnatud eksemplarid. Seal sorides hakkas ta õhemate ja eriti kehva disainiga raamatute vahelt oma hea kondiga silma ja nii ma teda näppima sattusingi. Raamatu tagaküljel olevat kirjeldust lugedes jäi küll mulje, et tegemist on mingi sureva mehe sügavamõtteliste heietustega, aga kuna raamat maksis vaid 15 krooni ning lehekülje paksus ja teksti suurus olid äärmiselt soliidsed, siis ostsin ta ikkagi ära. Nüüd lõpuks seda lugedes sain ma hoopis meeldivama elamuse osaliseks, sest sündmustik on palju kirevam, kui too lühikirjeldus oli lubanud ja tegelased tunduvalt värvikamad kui oskasin oodata. Lausa häbi mõelda, et nii hea raamatu eest vaid 15 krooni küsiti.

Tegemist pole ühe sureva mehe filosoofiliste heietuste ja mälestustega möödunud elust vaid pigem pilkav ülevaade ühe trepikoja elanike igapäevaelust, kus mängivad suurt rolli uhkus, uskumused, rituaalid ning inimese päritolu. Autor on osanud tegelaskujudes ning olustikus väga mõnusalt, mitte just vastandada vaid pigem kokku liita religioossed arusaamad teaduslike maailmavaadetega, iganenud konseptsioonid moodsa tehnikaga, ühiskonnapoolt kehtestatud normid bollywood'i filmidest insipreeritud romantilise mässuga ja nii edasi. Kuna naabrid ei suuda omavahel otsusele jõuda, kes peaks vaese Višnu kiirabi kutsumise eest maksma, siis jäetakse mees trepimademele hinge heitma. Deliiriumis Višnu meenutused lapsepõlvest ja oma armastatud lõbutüdrukust moodustavad vaid väikese osa teose sisust, mis seletab lahti pea kõigi maja elanike värvika siseelu, räägib nende luhtumistest, pettumistest, lootustest ning sellest kuidas reaalsus nende kummastunud inimestega oma töö teeb.

Postita kommentaar

0 Kommentaarid