Jeff Noon "Vurt"


Jeff Noon on Inglismaalt pärit kirjanik, kelle looming on seotud nii Lewis Carroll'i kui ka Jorge Luis Borgese teostega. Näiteks on ta kirjutanud spekulatiivse kolmanda osa "Automated Alice" Lewis Carroll'i Alice'i seiklustest pajatavatele teostele. Samas on "Automated Alice" osa Vurt seeriast, mille esimeseks (autori poolt esimesena kirjutatud) teoseks ongi "Vurt".

Vurt on ühine alternatiivne reaalsus, kuhu pääseb sulge imedes. Sulgi on mitmeid värve ja vastavalt värvile jõuad sa soovitud fantaasiamaailma. Näiteks sinised suled avavad sulle väravad mõnusatesse ja hubastesse kohtadesse, kus tunned end millegi osana ja armastatuna, roosad suled pakuvad erootilisi naudinguid ja mustad suled viivad sind tumedatesse sügavustesse, kust on raske tagasi saada. Nagu ikka narkootiliste ainete puhul on mõned suled legaalsed ja mõned mitte. Paljud on lubatud tavakodanikele, mitmed - kõige ihaldusväärsemad, vaid valitutele.

Kui sured Vurdis, siis sured ka päris maailmas. Ka on võimalik teha vahetust - võttes Vurdist midagi, pead jätma sinna oma maailmast eseme, mis on väärtuselt võrdne, või kui Vurt võtab midagi sinult, saad sa vastu väärtuselt võrdse asja Vurt maailmast. Loo peategelase Scribble'iga juhtus viimane - ta kaotas oma õe Desdemona Vurti ja sai vastutasuks mingi kombitsatega elava Asja. Selleks, et oma õde tagasi saada, peab ta leidma kollase sule - English Voodoo (sest sinna ta oma õe kaotas), seda tarbides koos Asjaga Vurti minema, oma õe üles otsima, aru saama, et ta on Vurdis (see ei ole eriti lihtne ülesanne, kuna mõistus peab Vurti reaalseks) ning vahetama Asja Desdemona vastu. Kõiges selles aitavad teda tema sõbrad Stash Riderid, kellega koos ta põgeneb varjupolitseinike eest, võitleb koerte ja koerinimestega, kohtub robokoerte, roboinimeste, vurtinimeste ja variinimestega jne jne jne jne

Tegemist ei ole mingi lihtsa fantastikateosega. Tükk aega läheb selleks, et aru saada, mis kuramuse moodi kogu see päris maailm töötab ja kuidas toimib Vurt-maailm ning mis värk nende sulgedega on. Lõpuks, kui end kogu sellest jurast läbi närida, siis hakkab täitsa meeldima.

Postita kommentaar

3 Kommentaarid

  1. Oioi, sellist lehte olen ma otsinud tükk aega, sest juba ammu olen loobunud tagakaante sissejuhatustest, sest nad on nii eksitavad.
    Siin on lühidalt ja kongreetselt öeldud, mis raamatuga on tegemist.

    Oioi, kuidas meeldib see leht :D

    VastaKustuta
  2. Raudselt on see Ott mu vend :D

    TEgelt ajas mind naerma selline lause: kui end kogu sellest jurast läbi närida, siis hakkab täitsa meeldima.
    Nummi lihtsalt :)

    VastaKustuta
  3. Tore kui saame abiks ja nummid olla.
    Kusjuures, ka mind ärritavad tihti need tagakaane sissejuhatused.

    VastaKustuta