Jasper Fforde "The Eyre Affair"


"The Eyre Affair" on inglise kirjaniku Jasper Fforde'i esikromaan, mille tegevust leiab aset 1985 aasta Inglismaa paralleelreaalsuses. Peategelaseks on 30ndates vallaline sõjaveteranist naisterahvas Thursday Next, kes töötab kirjandusdetektiivina. Selles reaalsuses on Inglismaa politseiriik, mida valitseb kohalik relvatööstuse juhtiv ettevõte ning kus kirjanduslikud küsimused nagu Shakespeare'i teoste autorlus võivad põhjustada gängisõdu.

Antud teoses on preili Next'i suurimaks peavaluks kurikaelast geenius ja rahva vaenlane nr 1 Acheron Hades, kes on röövinud Thursday leiutajast onu, koos tema viimase saavutusega, mis võimaldab ükskõik millise raamatu originaalkäsikirja omades sinna teosesse minna. Muidugi ei jäta Hades sellist geniaalset riistapuud kasutamata ning külastades Jane Eyre'i romaani röövib teose peategelase. Thursday ülesandeks on tabada Hades enne, kui see Jane'iga midagi kohutavat teeb ja maailma ühe kirjanduselamuse võrra vaesemaks muudab.
"Hello Sweetpea!" he said, walking up to me out of the shadows.
"Am I disturbing anything?"
"Most definately - yes."
"I won't be long, then. What do you make of this?"
He handed me a yellow curved thing about the size of a large carrot.
"What is it?" I asked, smelling it cautiously.
"It's the fruit of a new plant designed completely from scratch seventy years from now. Look - "
He peeled the skin off and let me taste it.
"Good, eh? You can pick it well before ripe, transport it thousands of miles if necessary and it will keep fresh in its own hermetically sealed biodegradable packaging. Nutritious and tasty, too. It was sequenced by a brilliant engineer Anna Bannon. We're a bit lost as to what to call it. Any ideas?"
"I'm sure you'll think of something. What are you going to do with it?"
"I thought I'd introduce it somewhere in the tenth millennium before the present one and see how it goes - food for mankind, that sort of thing. Well, time waits for no man, as we say. I'll let you get back to Landen."
The world flickered and started up again. Landen opened his eyes and stared at me.
"Banana," I said, suddenly realising what it was that my father had shown me.
"Pardon?"
"Banana. They named it after the desinger"
"Thursday, you're making no sense at all," said Landen with a bemused grin.
Thursday Next'i seiklustest on Jasper Fforde tänaseks kirjutanud veel neli raamatut. Tema teoseid on tekitanud kriitikutes vastuolulisi tundeid ning Fforde'i loomingu kohta on wikipedias üks selline huvitav lause
One critic wondered if Fforde was more "Monty Python crossed with Terry Pratchett, or J.K. Rowling mixed with Douglas Adams."
Minu jaoks oli see teos täiesti nauditav ja meeldivalt teravmeelne. Sobib ilmselt kirjandusnohikutele, kes ei kaldu snobismile ja suudavad moodsa kirjanduse suhtes avatud olla. Kergelt pratchetlik meelelahutus.

Postita kommentaar

2 Kommentaarid

  1. Laenasin Janikalt raamatut ja soovitan ka! Homeeriliselt naljakas just polnud, aga tore lugemine ikka. Eriti rõõmustav muidugi lugeda maailmast, kus raamatud nii olulised on.

    VastaKustuta
  2. Mulle ka meeldis... peaks ka sellest kirjutama...

    VastaKustuta