EL James "Fifty Shades of Grey"

Materdada "Fifty Shades of Grey'd" on sama mõttetu kui süüdistada Justin Bieberit vaimuvaeguses või puudulikus sõnaseadmisoskuses. Kumbki ei pretendeeri ju ometi millelegi tõsiselt võetavale (või olen ma millestki valesti aru saanud?). Ainult vaimust vaene asub "Twilighti" sadomaso võtmes kirjutatud fan fictionit lugema samade ootustega, mida ta esitab Sebaldile või Tolstoile. Kuigi tuleb tõdeda, et "Fifty Shades of Grey" on lugemiselamusena tõesti parasjagu piinarikas ka halvimaks valmistunule (lugesin inglise keeles, vaevalt siin tõlge eesti keelde midagi päästis). Alates mingist hetkest näib autor olevat kasutanud kleebi-lõika tehnikat, muutes vaid peategelaste vallatlemise aegruumi, üldine stsenaarium ja kasutatud kõnekujundid on kogu aeg samad. Naljakas, et üks fantaasia, mida (veidi matsakas) autor kirjutades välja elas, seisnes selles, et mees käskis naisel enne vallatlemist alati korralikult kõht täis süüa. Mõistan täiesti, ka minu unistuste maailmas võin ma nii palju süüa, kui jaksan, ilma et tervis ja väljanägemine seetõttu kannataksid. Mis sadomaso aspekti puudutab, siis valmistas seegi pettumuse, sest kuulujutud lubasid palju enamat kui paari kelmikat istmikulaksu. Mis siis ikka. Suurema osa raamatust (sest näpud tõrkusid, kui tahtsin seda teoseks nimetada) lugesin teel Kuressaarest Tallinna. Alternatiiv olnuks magada. Selles valguses oli okei ajaviide, sest magama ma igatahes ei jäänud. 
Minu arvates on "Fifty Shades of Grey" lugemisega natuke nagu McDonaldsis käimisega - kui dieet ainult sellega ei piirdu, on see andestatav, aga kui juba teine ja kolmas osa/Big Mac ära ahmida, võiks natuke aru pidada. Kui raamatu lugemine kedagi rohkem seksima innustas, on see oma ülesande igatahes täitnud ja rohkemgi veel ning enamat oleks EL Jamesist palju tahetud.

Postita kommentaar

4 Kommentaarid

  1. Aitäh, see on kõige ausam/täpsem kirjeldus, mida selle raamatu kohta lugenud olen. Seda suvel mulle soovitanud sõbranna ütles ka õigesti - 50shades on kohutavalt halb, aga seda peab siiski lugema. Ja täpselt nii oligi

    VastaKustuta
  2. Tänan tagasiside eest :) Ma ise arvan, et 50 Shadesi lugemata jätmine pole suur kaotus, aga selle lugemisest ei tasu nii suurt numbrit teha kui praegu näikse tehtavat. Võiks lihtsalt häid raamatuid edasi lugeda ja kõik on jälle hästi.

    VastaKustuta
  3. Jeesus Maria, kui hea meel on mul lugeda sellist arvamust peale kõikide nende taevani ülistuste. Ma ise suutsin kuskil 100 lk pingutades (ja seda sellepärast, et olin lennukis) ära lugeda, aga siis oli ka kõik. Mõtlesin, et kas on viga minus või see raamat on tõesti äärimiselt labane ja IGAV - mitte midagi mulle andev, mitte midagi mõtleva panevat ja mitte midagi sellist, mis hoiaks, mind õhtul kauem voodis üleval.

    Kas tänapäeva noore inimese lugemisharjumus on tõesti nii kesine, et saab virgutust ainult sellistest ''Maaja'' sugemetega seksijutukestest?

    Naine, 25a

    VastaKustuta
  4. Ehhee, huvitav, sest ma olen peamiselt maatasa tegevaid arvustusi ja arvamusi lugenud :) On, nagu on, ma arvan, et paari aasta pärast on see teos unustatud, sest juba on kirjutatud mingi uus õudne käkk. Jääb vaid üle loota, et kui keegi avastab lugemise enda jaoks selliste teoste läbi, liigub ta neist kiiresti edasi päriskirjanduse juurde...

    VastaKustuta