Muriel Spark "The Ballad of Peckham Rye"

Muriel Spark oli šoti kirjanik, kellest ma üleeile veel mitte midagi ei teadnud. Pea oli tühi, ei teadnud, mida lugeda, võtsin ette nimekirja raamatust "1001 Books You Must Read Before You Die" ja valisin üsna huupi omale posu autoreid, kelle raamatutega tutvuda. Üheks neist osutuski siis Muriel Spark ja ta teosed "The Ballad of Peckham Rye" ning "The Prime of Miss Jean Brodie" (viimasest neist edaspidi).

Lugedes valdas mind kogu aeg kummaline tunne, mis ei meenutanud vähemalgi määral tavalist lugemiskogemust. Oleks pigem nagu teleseriaali vaadanud, kusjuures ma üksi naersin vahepeal nii valjult kui keskmise ameerika seriaali nähtamatu kaadritagune publik. Näiteks järgmine lõik oli minu meelest väga naljakas:
Dougal said, 'You're a sick man, Mr Weedin. I can't bear sickness. It's my fatal flaw. But I've brought a comb with me. Would you like me to comb your hair?'
Teose peategelane on Peckhami-nimelisse väikelinna ilmunud šotlane Dougal Douglas, kes paistab silma erineva kõrgusega õlgade ja pealael asetseva kahe muhuga (váidetavalt sündis ta sarvedega, mis kirurgilisel teel eemaldati). Tal õnnestub paari kuu jooksul pahupidi pöörata kohalike elud, panna üks peigmees oma pruudile altari ees ei ütlema, kaudselt mõrv põhjustada ja ise peaaegu surnuks pussitatud saada. Ta palgatakse tööle ühte kohalikku tekstiilivabrikusse ametikohale, mis peaks üksteisele lähendama kunsti ja tööstust, mida iganes see endast tápselt ka ei kujuta. Tööl náhakse teda harva, sest suurem osa ajast kulub Dougalil inimvaatlustele, kohaliku ajalooga tutvumisele ja variautorina endise näitleja ja laulja Maria Cheesemani autobiograafia kirjutamisele. Lisaks sokutab ta end Douglas Dougali nime all tööle ka konkureerivasse tehasesse. Segadust kui palju! Igatahes lustlik raamat ja kuna paksust vaid 143 lk, sobib hästi ühe õhtu sisustamiseks.

Postita kommentaar

2 Kommentaarid

  1. Küsin täiesti mööda asja - kas see 1001 raamatu raamat on ka asjalik?

    VastaKustuta
  2. vóib-olla saad sellele vastuse siit http://lugemine.blogspot.com/2006/08/1001-books-you-must-read-before-you.html
    minu meelest on asjalik küll, igatahes ei kahetse, et ostsin.

    VastaKustuta