Meelike Saarna "Mis me täna teeme?" (illustreerinud Kadri Ilves)

Meelika Saarna kirjutatud ja Kadri Ilvese illustreeritud "Mis me täna teeme?" on kuidagi meeldivalt lihtne ja ilus lasteraamat. Siin ei ole kogemata ega meelega originaalitsemist, midagi erilist siin ei juhtu. On paarileheküljelised jutud 4-aastase Magnuse ja tema mammanimelise vanaema argipäevadest - ehitatakse liivatorti, mängitakse arsti ja tehakse patjadest bassein. Pole mingit sissejuhatust ega seletusi Magnuse perekondliku olukorra või ülejäänud pereliikmete kohta. Ainult tagakaanel mainitakse, et ema ja isa on tööl ja vanemad vennad oma tegemistega kuskil mujal ametis. Nii et mingis mõttes kuidagi mittemidagiütlev raamat, kuid siin on kaks suurt aga.

Esimene aga on Kadri Ilvese suurepärased illustratsioonid, mille hallid toonid mõjuvad kuidagi unelevalt ja tundlikult, värvilised detailid aga äratavad kuidagi rõõmsalt üles. Teine aga on lapse ja vanaema vahelise suhtluse kujutamine. Pole vist imestada, sest Meelike Saarna pole mitte ainult kirjanik, vaid ka pereterapeut. Ülihästi on tabatud mudilase labiilseid tujusid, millele täiskasvanu peab kuidagi nii reageerima, et asi lappama ei läheks. Lugesin ja mõtlesin, et ma olen täpselt sedasama lugenud kõigist arengupsühholoogia- ja lapsekasvatamisalastest raamatutest: juhi tähelepanu mujale, peegelda, sõnasta tundeid jne. Raamatuvanaema tuleb sellega muide väga edukalt toime. Samas see konfliktide lahendamine polnudki nii huvitav, pigem avaldas muljet, kuidas kirjeldati mingi (täiskasvanu jaoks) näiliselt tühise olukorra eskaleerumist millekski, mis lapse endast välja võib viia. Ei tasu aga arvata, et raamat on ilukirjanduseks maskeerunud laste kasvatamise õpik, seda vaibi pole siin üldse. Raamat on lihtsalt vahva jutukogumik väikese lapse ja ta vanaema sõprusest ja ühiselt veedetud argipäevadest. 

PS Kes veel ei tea, kuidas liiva või lume sisse traktorijälgi teha, saab seda siit teada! Ma enne ei teadnud, aga nüüd muud ei teegi!

Postita kommentaar

0 Kommentaarid