Robertson Davies "The Rebel Angels"

Mulle tunduvad Daviese teosed olevat nagu põnevusfilmid, ainult et kogu seks ja äks on maffia, raha, tapmiste ja tagaajamiste asemel seotud eri sorti kunstiteoste ja intelligentidega. Romaani "The Rebel Angels" (eesti keeli "Mässajad inglid") tegevustik näiteks keerleb ühe ülikooli, College of St. John and Holy Ghost ümber ja peategelasteks on krutskeid täis ja aeg-ajalt väljakannatamatu endine munk Parlabane, ebameeldiv haritlane Urquhart McVarish, anglikaani preester ja Uue Testamendi kreeka keele õppejõud Simon Darcourt, noor Rabelais’ uurija Maria Theotoky ja Clement Hollier, hajameelne professor, kellesse Maria armunud on. Poolte peatükkide jutustaja on Darcourt, poolte Maria (asjaolu, mis mind alguses millegipärast segadusse ajas).

Põhitrall käib Francis Cornishi päranduse jaotamise ümber. Cornish oli nimelt suur kunstikollektsionäär ja -patroon, kelle surma järel hakkavad ta testamendi juhtnööride järgi kunstiteoseid, käsikirju ja muud varandust laiali jagama Hollier, McVarish ja Darcourt. Cornishi valduses oli ka üks rariteetne käsikiri, mille Hollier on otsustanud oma uurimustöö jaoks tingimata endale saada. See osutub aga üsna keeruliseks. Novat, see on siis selline põhiliin, kuid nagu ikka Daviese teoste puhul, kätkeb ka "The Rebel Angels" endas palju spetsiifilisi kõrvalteemasid. Käsitlemist leiavad nii mustlased (Maria ema on mustlane), Ungari, skatoloogia, ennustamine kui ka viiulite valmistamine, lisaks kõikvõimalikud akadeemilised targutused usu, ajaloo ja filosoofia teemadel. Ei puudu ka romantilised afäärid.

Teemade paljusus, huvitavad tegelased, teravad vaimukused ja pidev põnevus sundisid mind seda teost igale poole kaasa vedama, saamaks võimalikult kiiresti teada, kuidas siis kõik lõpeb. Nii mõnigi kord pidin ühistranspordis lugedes krambid saama, sest naersin nii, et silmad märjad, kuid üritasin samas viisakalt vait olla. Kvaliteetse meelelahutuse otsija jaoks on Robertson Davies küll kindla peale minek.

Postita kommentaar

0 Kommentaarid