Gretchen Hirsch "Gertie's New Book for Better Sewing"

Gretchen Hirsch on hobiõmblejatar, kes võttis 2009. aastal ette kultusteose „Vogue’s New Book for Better Sewing“ (ilmunud 1952. a) ja õmbles valmis iga viimse kui ühe raamatus leiduva eseme. Õmblemisodüsseiat kajastas ta oma blogis ja 2012. aastal oli ta juba ise piisavalt spetsialist valmis, ilmutamaks teose, mis tutvustab lugejale haute couture õmblemise tehnikaid. 2/3 raamatust on teooria, 1/3 praktika ehk hilbud, mille õmblemiseks raamatuga kümme lõiget kaasa tuleb (pilte neist vaadake siit.).

Mina soetasin raamatu pea ainult lõigete pärast, sest hinnaga 25.91€ paistis see üsna hea pakkumine olevat. Teooriaosa tekitas mus vastakaid tundeid. Kes puhtalt fäänsi-päänsi õmblemistehnikate pärast raamatu ostaks, peaks ilmselt pettuma, sest suur osa materjalist on pigem üldhariv. Kuigi ma olen päris koba õmbleja, mäletasin paljusid asju põhikooliaegsetest käsitöötundidestki. Muidugi hea, et enam ei pea igasuguseid asju netist taga ajama, vaid saab lihtsalt raamatust järele vaadata. Igatahes ei ole kahtlust, et Gertie õpik on lugema kutsuvam ja julgustavam kui õpikud, mille järgi ma 5.–9. klassis õmblemist pidin õppima. Erinevus on kas või selleski, et vanasti keelasid õpikud julmalt paksukestel kloššseelikute kandmise (seletavas sõnaraamatus on praegugi näitelause „Ratasklošš sobib ainult saledale“), tänapäeval võib minusugune pükniline pügmeegi ette kujutada, et iga volt on abiks Joan Holloway look’i reprodutseerimisel. Peale selle on Gertie raamatus hulganisti kauneid ja kasulikke illustratsioone ja fotosid.

+ Põhjalike juhistega varustatud ilusad lõiked (pole ühtegi asja veel õmmelnud, nii et ei oska kommenteerida, kas nad ka hästi istuvad).
+ Kõva spiraalköide – raamat püsib laua peal lahti, kui samal ajal selle järgi midagi õmbled.
+ Kõiki kleite-pluuse-seelikid-jakke kannab piltidel Gertie ise.
- Aeg-ajalt liiga ladnaks minev tekst (ilmselt blogimise mõju) .
- Veidi puisete poosidega pildid.
- Mõni riietusese näeb fotol lõplikult viimistlemata välja.

Kui raha on vaid üheks õmblemisõpikuks, tasuks ehk natuke veel ringi vaadata, aga kui Gertie ilumeel sinu omaga ühtib, võib vast eurosid luhvtitada küll.

Postita kommentaar

0 Kommentaarid