Jeff Kinney "Ühe äpardi päevik"

2004. aastal hakkas Jeff Kinney netis avaldama koomiksit "Diary of a Wimpy Kid", 2007. aastal õnnestus tal see raamatuna avaldada, 2010. aastal valmis sama pealkirjaga film ning 2011. aastal ilmus teos eestikeelsena. Tegelikult on tegu sarjaga - mullu ilmus seitsmes osa ja eesti keeles on neid vist neli ilmunud.

Raamat näeb välja täpselt nagu koomiks, millele eespool viitasin. Ühest küljest muidugi lahedad pildid, tore ja äge ja mis kõik, aga kui koomiksit lugedes on Comic Sans-ilik kiri aktseptaabel, siis suuremas doosis ehk raamatuna pidin ma tüpograafilise trauma saama. Kuna font ei sisaldanud ilmselt alguses eesti keele täpitähti, on need pärast lisatud. Midagi näib aga olevat valesti läinud, sest täppide või tildega minusklid on umbes sama suured kui ülejäänud tekstis leiduvad majusklid. SeetÕttu oli lugedes tunne, nagu peaks neid sÕna keskel asuvaid tÄhti kuidagi hÄÄlduses esile tÕstma.

Kui nüüd halast üle saada ja sisuliste küsimusteni jõuda, siis pean tunnistama raamatu toredust. Lasteraamatud, mis ei moraliseeri, teevad tuju heaks ja meele rõõmsaks. Ei tea, kuidas sari edasi läheb, aga loetud osa erilisi elu õppetunde ei pakkunud. Peategelane Greg oli küll äpard, aga mitte kõige äbarikum, pigem selline keskpärane põhikooli teise astme poiss, kelle kulul vahel teised nalja tegid, aga kes isegi teistele vahel käru keeras. Õpiedukuski polnud tal ekstreemsusesse kalduv, pigem selline tubli keskmine. Seega üldplaanis ilmselt paljudele samastamisvõimalust pakkuv tegelane.

Mingit erilist süžeed teoses polnud - ühel päeval juhtus üks asi, teisel päeval teine, ilma et oleks toimunud mingi loogiline kulgemine lõpplahenduse suunas (tegelikult lõppeski teos minu meelest päris suvalise koha peal). Põhjus on ilmselt teose žanris - romaan koomiksites -, sest eks sedasorti koomiksidki ole pigem sellised sketšilaadsed, mitte peatükid mingist suurest romaanist. Teisalt muidugi on päevikuvorm ka juba selline, et sündmused algavad ja lõppevad suvalisel päeval, mis ei pruugi kokku langeda põrutavate sündmuste alguse ja lõpuga. Ning lõppude lõpuks on teos osa sarjast, nii et mis siin ikka liiga varakult otsi kokku tõmmata.

Postita kommentaar

2 Kommentaarid