Jean Echenoz "Jooks"

Populaarse prantsuse kirjaniku Jean Echenozi kirjutatud "Jooks" räägib  Tšehhoslovakkia jooksja Emil Zátopeki tõusust pikamaajooksu absoluutsesse tippu sõjajärgses Tšehhoslovakkias. Peale selle, et Zátopek igasugustel distantsidel muudkui võitis ja võitis, paistis ta oma kaasaegsete seas silma ebaelegantse jooksutehnika ning hullumeelsuseni küündiva pühendumuse ja leidlikkusega (vannis ühe koha peal pestava pesu sees kaks tundi olete jooksnud?). Samas varjutas ta edu tollane geopoliitiline olukord, mille tõttu ei saanud ta nii palju välismaal võistelda, kui ta võimetele kohane oleks olnud.

Seda kõike ja natuke rohkematki teadsin ma juba enne lugema asumist, aga ei saa öelda, et ma pärast raamatu lõpetamist eriti targem oleks olnud. Echenoz oleks justkui Wikipedia artikli ette võtnud, sealt olulisemad faktid välja noppinud ja nende ümber siis oma kelmikat jutuvahtu klopsinud. See vahva stiil tekitas tunde, nagu filmi "Amelie" jutustaja oleks pandud Zátopeki elu ümber jutustama. Ei, aitäh. Pealegi polnud need väljavalitud faktid minu meelest üldse huvitavad. Minu jaoks on Zátopek erakordne leidlike treeningmeetodite, hea südame ja dramaatilise elutee tõttu, aga see ei tulnud Echenozi raamatust üldse välja või siis olid need seigad kirjeldatud nii lahjendatud ja pealiskaudsel moel. Hästi, see ei olegi biograafia, vaid pigem kellegi elu ilukirjanduslik töötlus, aga see elu oli lihtsalt nii palju intensiivsem kui see raamat. Samas peab ütlema, et ajaloolis-poliitilise tausta kirjeldamine tuli autoril minu arvates päris mõnusalt välja. Ma kujutan ette, et kui jooksmine eriti ei huvita ja selline kelmikas jutustamisstiil peale läheb, võiks "Jooks" igati vinks-vonks elamus olla, aga kuna minu huvid ja eelistused on teistsugused, jäi mul üle vaid rõõmustada, et raamatuke nii õhuke oli.

Hakkasin kunagi Zátopeki vastu huvi tundnuna lugema Richard Askwithi raamatut "Today We Die a Little! The Inimitable Emil Zátopek, the Greatest Olympic Runner of All Time", aga millegipärast jäi see omal ajal pooleli. "Jooksu" lugemine pani aga mõtlema, et peaks sellele Askwithi raamatule uue võimaluse andma. (Vt ka intervjuud Askwithiga.)

Postita kommentaar

2 Kommentaarid

  1. Muide, kas te olete oma viitajate lehekülge vaadanud ka - seal enam pooli pole ja pooled on kinnised. Võib-olla vajaks täiendamist ja kohendamist?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänan tähelepanu juhtimast, selle lehega pole tõesti ammu tegelenud. Vaatan varsti üle.

      Kustuta